Koplt dzee vogldroe wel?
Misschien heb je het zelf al een paar keer voorgehad dat wanneer je een tekst leest je een woord niet helemaal moet lezen om toch te weten wat er staat. Onze hersenen werken dan ook op een vreemde manier men kan deze tekst ook lezen zonder veel moeite te moeten doen:
Maar hoe komt dat dan exact?
Volgens een onderzoek aan de universiteit van Cambridge zou je de letters van woorden door elkaar kunnen schrijven, zonder de eerste en laatste letter te veranderen. Maar het feit is dat veel van deze woorden uit één, twee of drie letters bestaan waardoor er al niet te veel verandering nodig is. vier letterwoorden tellen ook al niet mee omdat men enkel de twee middelste letters moet wisselen en dat is ook geen grote moeite. Het zou een stuk lastiger zijn om zinnen te lezen met langere woorden.
Probeer deze tekst maar eens te lezen:
Om geod na te knneun dkenen oevr een gshcekite tkest, blseoot ik erest maar enes een lkeker gals wijn voor mzelef in te sechkenn. Dan kan ik npipen en dkneen telgijek! Neit selcht voor een lgiktenetdure, tcoh?
Lijkt allemaal nog heel makkelijk tot je aan het vetgedrukte woord komt. Langere woorden zullen dus al veel moeilijker zijn om vlot te kunnen lezen.
Toch is het interessant dat de tekst hierboven zo vlot gelezen kon worden, dit komt doordat onze hersenen woorden niet letter per letter lezen maar elk woord in zijn geheel.
Er bestaat dus niet iets geweldig van letters door elkaar schrijven en woorden toch leesbaar houden maar toch zijn onze hersenen geweldig om bij korte, makkelijke woorden dit te kunnen doen.
Reacties
Een reactie posten