De Latijnse invloed

Je zou vast denken dat omdat Nederlands een Germaanse taal is en Latijn een Romeinse dat deze tweede niet zo een grote invloed zal hebben vandaag de dag. Ik kan je zeggen dat er meer gelijkenissen zouden zijn dan je zou verwachten, het komt voor in je dagelijkse woordenschat dat woorden of zelfs zinnen gehaald worden uit het Latijn en je het zelf niet eens beseft. Hoe komt het dan dat een Romeinse taal toch zoveel invloed heeft op een Germaanse taal?

Dit ligt grotendeels bij de cultuur, Latijn was in de middeleeuwen de meest gesproken taal rond heel Europa. Dit betekent dat het dus ook in de Germaanse landen die daar lagen gesproken werd. Dit komt ten eerste doordat Latijn de taal van de kerk is en dus in abdijscholen gebruikt werd. Ook heeft de tekst in wetenschap en de wet veel belang gehad. Zo heeft dit dus verder invloed gekregen op het Nederlands. Wanneer dan de Nederlandse taal meer gebruikt werd ging men er ook in schrijven en nieuwe woorden worden dan uit het Latijn ontleend.

Latijn heeft zijn grootste invloed op wetenschappelijke en technische woordenschat kijk maar computer dat van het Engels komt, het Engels heeft dit van het Latijns woord computare, wat rekenen betekend, ontleend. Het Latijn is dan ook lange tijd de universele wetenschapstaal geweest.

Latijn is dus over de jaren heen in verschillende talen geƫvolueerd en zo zijn veel worden uit het Nederlands, Engels en nog veel andere talen ontstaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Barbarisme

The good old days